Voor aandelenbeleggers is het belangrijk dat er binnenkort een akkoord komt over een nieuwe steunpakket voor de Amerikaanse economie.
Intussen doen alternatieve beleggingen zoals goud en zilver het goed, omdat beleggers toch wat zenuwachtig worden van al het gestrooi met gratis geld.
Technische signalen duiden op een verdere verzwakking van de Amsterdamse AEX-index, signaleren beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem.
ANALYSE – Deze week behandelen we vier thema’s die het beursnieuws domineren en het sentiment op financiële markten beïnvloeden: het gesteggel in de VS over een nieuwe miljardeninjectie voor de economie, de nieuwe records van goud én zilver, de wederom oplopende spanning tussen China en de VS én signalen die duiden op een verdere verzwakking van de AEX-index.
Wall Street kijkt reikhalzend uit naar nieuw steunpakket voor de economie
Veel Amerikanen die getroffen zijn door de coronacrisis, snakken naar nieuw helikoptergeld van de Amerikaanse overheid, want die speciale werkloosheidsuitkering van 600 dollar per week was toch wel prettig.
De verhoogde uitkering zorgde ervoor dat sommige werkloze Amerikanen met laagbetaalde banen door de speciale uitkering méér kregen dan ze met hun reguliere baan verdienden. Dit heeft een toch wel heel bijzondere recessie opgeleverd. Zo één waarbij de koopkracht gewoon toeneemt.
Ja, je leest het goed. Het onderstaande plaatje laat dit uitzonderlijke fenomeen goed zien.
Nu de einddatum van het oude steunpakket is verlopen, lijken de beleidsmakers in de VS het over één ding eens te zijn. Er moet snel een tweede ronde van stimulering komen om de Amerikaanse economie op de been te houden. Zeker nu het gehoopte V-vormige economische herstel verder weg lijkt dan ooit.
Maar Republikeinen en Democraten bakkeleien nog steeds over de voorwaarden die gelden bij het nieuwe steunpakket. Vooral als het gaat om uitkeringen voor mensen die hun baan zijn kwijt geraakt.
Voor aandelenbeleggers draait het vooral om één ding: er moet een deal komen over een nieuw steunpakket om een nog diepere recessie te voorkomen. Wij verwachten dat Republikeinen en Democraten binnenkort wel degelijk een akkoord sluiten. Geen van beide partijen kan het zich met de verkiezingen van november in het vooruitzicht permitteren om een nieuwe steunronde te blokkeren.
Goud en Zilver naar nieuwe (jaar)records
Trouwe lezers weten dat wij al geruime tijd positief zijn over edelmetalen. De belangrijkste reden waarom de prijzen van deze metalen verder oplopen, is dat beleggers zich zorgen beginnen te maken over het massaal bijdrukken van gratis geld door centrale banken, waardoor de reële rente (de marktrente gecorrigeerd voor de inflatie) zelfs in de Verenigde Staten negatief noteert.
De financiële hulp van overheden ondersteunt de beurs op de korte termijn, maar op de langere termijn brengt de combinatie van gratis geld van centrale banken en een sterke verhoging van overheidsschulden natuurlijk grote risico's met zich mee. Zoals vorige week aangegeven vertaalt dat zich naar lagere reële rentes en een verzwakking van de dollar.
Bij dit alles is er ook een risico dat de inflatie op den duur gaat oplopen en in dat kader kunnen edelmetalen als goud en zilver als bescherming dienen voor beleggers.
De goudprijs krijgt de laatste weken veel aandacht, maar ook zilver heeft het op de heupen gekregen. Ten opzichte van goud heeft zilver een veel hoger nut voor industriële toepassingen. Dus een groter onderdeel van de vraag naar zilver komt vanuit de industrie.
De Amerikaanse verkiezingen kunnen in dit verband ook een belangrijke rol spelen. Als de Democraat Joe Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint en zijn groene infrastructuurplan uitvoert, zal de vraag naar zilver fors kunnen toenemen.
Verder wordt de vraag naar zilver positief beïnvloedt vanwege een toenemend aantal medische toepassingen en het gebruik van zilver voor elektronische componenten van 5G-telecommunicatienetwerken.
Kijk niet vreemd op als de prijzen van zilver en goud tussentijds met een correctie te maken krijgen, maar vooralsnog is er genoeg reden om te blijven beleggen in deze edelmetalen.
TikTok-Trump
Daar was “The Donald” weer! We weten allemaal dat het momenteel niet al te goed botert tussen de VS en China. Maar dat was voor de Amerikaanse president geen beletsel om de boel nog wat meer op scherp te zetten.
Tijdens een persconferentie in het Witte Huis zei Trump afgelopen weekend dat de razend populaire Chinese video-app TikTok verkocht moet worden aan een “veilig” Amerikaans bedrijf. En Trump wil dat de Amerikaanse schatkist ook verdient aan de overname. Er geldt wel een deadline: de Amerikaanse activiteiten van TikTok moeten over anderhalve maand zijn verkocht, anders wordt de populaire app in de Verenigde Staten verboden.
De rationale van Microsoft om TikTok in te lijven begrijpen wij wel. De overname van TikTok draait vooral om gebruikersdata en clouddiensten. Microsoft zou met TikTok een soort YouTube voor een nieuwe generatie in handen kunnen krijgen.
In de VS telt TikTok meer dan 80 miljoen gebruikers. Groot voordeel voor Microsoft is de toegang tot een doelgroep waar de specialist op het gebied van bedrijfssoftware tot nog toe weinig voeling mee heeft: jonge smartphonegebruikers van Generatie Z.
China is uiteraard verontwaardigd en heeft tegenmaatregelen aangekondigd. Kortom; de spanningen tussen de VS en China gaan een nieuwe fase in en dat is geen positief nieuws voor de wereldwijde economische handel en groei.
Technisch rondje: AEX op weg naar 'fase 3' van verzwakking
"Geld te over, maar waar stop je het in?" Het antwoord is inmiddels door de markt gegeven.
Zoals hierboven al aangehaald hebben beleggers recentelijk hun toevlucht gezocht in alternatieve beleggingen. Lees: goud, zilver en ook de bitcoin. De brede opmars van aandelen is stilgevallen, met uitzondering van een handjevol techbedrijven waarvan de koersen tot astronomische hoogte zijn gestegen.
Voor de aandelenmarkt in bredere zin kijken we deze week weer naar de grafiek van de AEX-index.
Het centrale thema voor de AEX is het ingetekende koerspatroon van de stijgende driehoek, in jargon een wig. De koers van de index is bij het naderen van de apex, het snijpunt van de twee ingetekende diagonaal oplopende zwarte lijnen, neerwaarts uit het patroon gevallen. Dit duidt op zwakte.
Nu kent de uitwerking van het patroon drie stappen. De eerste stap is de neerwaartse doorbraak. De tweede stap is een terugtest. Deze fase is nu actueel. In deze fase krijgen beleggers nog een kans om afscheid te nemen van hun posities. De oude niveaus waarop eerder steun lag, dienen in deze fase als weerstand op te treden. Precies wat nu zichtbaar is.
Je ziet dat de AEX worstelt met de ingetekende gekleurde lijnen voor het voortschrijdende gemiddelde op de korte en langere termijn.
De korte gemiddelde lijn is inmiddels al rood gekleurd, hetgeen duidt op een dalend verloop. Langetermijnbeleggers kijken met name naar de blauwe lijn. Dit is het 200-daags gemiddelde. De AEX is vorige week onder deze lijn gezakt en het huidige herstel loopt vast tegen deze lijn.
Daarnaast doet de zogenoemde RSI-indicator een duit in het zakje. Deze indicator, die in de onderste helft van de afgedrukte grafiek zichtbaar is, heeft haar mediaan neerwaarts gebroken en dezelfde mediaan vormt nu weerstand.
Met deze stap is de indicator gedraaid van de bovenste helft van haar bandbreedte naar de onderste helft van haar bandbreedte. Dit is een teken van verzwakking. De optelsom van technische indicaties suggereert dat het slechts wachten is op fase drie van het koerspatroon.
In deze finale fase komen de koersen van de AEX opnieuw onder druk te liggen. Op basis van het wig-patroon mag worden aangenomen dat de verwachte nieuwe druk de AEX naar de ingetekende horizontale lijn kan brengen. De correctie die we hier de afgelopen weken hebben aangekondigd en beschreven, krijgt zo meer en meer vorm.
Lees meer beursanalyses op TradeIdee.nl. Deze analyse is niet bedoeld als een advies tot het doen van individuele beleggingen.
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), is onafhankelijk beleggingsspecialist. Sinds 1989 is hij nauw betrokken bij het adviseren van particuliere en professionele relaties met een actieve beleggingsstijl. Lees hier zijn meer gedetailleerde biografie.
Gökhan Erem, ook CMT, is sinds 1995 werkzaam in de financiële sector. Tot 2008 bij instituten en daarna voor eigen rekening bij LeoMont, waar hij zakelijke en particuliere klanten begeleidt. Lees hier zijn meer gedetailleerde bio.